Viikonlopun aikana on käyty mielenkiintoista keskustelua kritiikin antamisesta ja anonymiteetistä. Todella hyvä keskustelu on ainakin Langankierre-blogissa.

Ensinnäkin olen täysin sitä mieltä, että kommenteissa pitää käyttää nimeä tai nimimerkkiä. Jos kommenttiaan ei uskalla allekirjoittaa, niin silloin on syytä jättää kommentoimatta.

Tietyssä mielessä kyllä ymmärrän, miksi näitä negoja heitellään anonyymisti. Olen itsekin niin mamo, että joihinkin blogeihin en uskaltaisi jättää negatiivista kommenttia. Ai miksikö en uskaltaisi? Esimerkiksi siksi, että en suoraan sanoen haluaisi olla se ainoa, joka esittää poikkipuolisen sanan jotain työtä tai asiaa koskien sellaisessa blogissa, jossa tapana on vain ylistää ja ihastella ja olla samaa mieltä. Mitä sitten tekisin tällaisissa tapauksissa? En kommentoisi mitään. Niin yksinkertaista.

Mutta hyvin harvoin minulla edes olisi tarvetta minkäänlaiseen negatiiviseen kommentointiin. Tai käytännössä ei koskaan. En näe mitään syytä kritisoida kenenkään työtä. Mikä minä olen arvostelemaan? Kunnioitan jokaista valmistunutta (tai keskeneräistä) työtä. Se on kyseisen henkilön parhaalla taidolla ja muilla käytettävissä olevilla resursseilla ja oman näkemyksen mukaan tehty, ja lopultahan on kuitenkin kyse makuasioista. En katso tarpeelliseksi ilmoittaa, että mä en muuten tykkää tuon värisestä/mallisesta tms. Mitä se edistäisi? Ja vielä, koska neuleblogeissa on pääasiallisesti kyse kuitenkin harrastuksesta, niin onko kovin negatiivinen huomauttelu tai kritisointi tarpeen? Ei minusta. Kirkkokuoroharrastuksessa ymmärrän, jos kanssaharrastajat huomauttavat soraäänestä, mutta toisen neuleblogaajan sukan kantapääkavennusten reikien ei kai pitäisi hiertää muita, jos se ei kalva tekijää itseään.

Miten sitten itse suhtautuisin osakseni tulevaan negatiiviseen palautteeseen?
No, eipä se kai niin mukavalta tuntuisi, jos kuitenkin itse olisin edes kutakuinkin tyytyväinen tulokseen. Mutta jos joku haluaa päästä sanomaan, että onpa järkyn väristä lankaa tai onpa lörpäkkeen näköinen neule, niin mikä minä olen häntä estämään, olkoon sitten vaikka anonyymi kommentoija. Tosi noloksi kokisin ruveta poistamaan tuon tyyppistä negatiivista kommenttia, ainakaan jos se on muuten siivolla kielellä kirjoitettu. Rumasta kielenkäytöstä ja törkeyksistä sakotan kyllä!

Neuvojen antaminen on sitten asia erikseen. Niitäkään en tosin menisi antamaan ellei bloginpitäjä ole itse vihjaissut sellaisia kaipaavansa. Neuvotkin voi antaa kauniisti, toisen yläpuolelle asettumatta. "Olen itse ratkaissut tuon ongelman niin, että...", "miten olisi, jos..."

Viime päivityksestä tähän päivitykseen asti blogissani on laskurin mukaan noin 360 käyntikertaa. Eikä yhtään ainokaista kommenttia tuohon lierihattuun. Aika hyvin! Pöljemmänkin on tästä jo ymmärrettävä, että kyse on nyt juuri siitä, että "jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, niin älä sano mitään".

En halua nyt kerjätä mitään säälikehuja, vaan oikeasti kiinnostaisi tietää, onko siinä jotain pielessä vai onko vain sattumaa, ettei kellään ole ollut juuri tällä kerralla mitään sanottavaa? Tosin, olkoon vika kuinka kauhistuttava tahansa, niin tyttö tykkää hatusta kovasti, ja hattu täyttää hatun tehtävät, joten se on siinä suhteessa täydellinen! :D

No, okei, mä vähän pienennän tota kuvaa, niin ei käy sitten niin silmiin, jos se kerran on niin karsee! Mutta kokonaan pois en ota, kiusallanikaan! ;D

Muutenkin heikoissa kantimissa olevaa itsetuntoani ei myöskään parantanut se, että jälleen tuon viimeisimmän päivitykseni jälkeen yksi lukijoista lopetti blogini tilaamisen Blogilistan kautta. ;D Näin on käynyt ennenkin. En mitenkään erityisesti pidä kirjaa tilaajista, mutta on vain pistänyt silmään tämä toistuva mielenkiintoinen ilmiö. No, muutaman kerran ehkä uskallan vielä päivittää, ennenkuin tilaajalista on nollilla!

Kommentoinnista yleisesti haluaisin vielä sanoa, että itse tykkään myös niistä pelkistä "voikunihana"-kommenteista, vaikka niitä olisi sitten kuinka monta tahansa peräkkäin. Kuten tuolla ym. keskustelussa joku sanoikin, se on tapa ilmaista kiinnostustaan kyseistä blogia kohtaan, se on sitä hyväntahtoista small talkia. (Ja samalla on mukava tietää, keitä lukijani ovat ja käydä mahdollisesti uusien tuttavuuksien blogeissa vastavierailulla.) Lähtökohtaisestihan ainakin itselläni on tarkoitus ja pyrkimys tuottaa hyvää mieltä ja olla ystävällinen toiselle. Joskus vain ei keksi paljon muuta sanottavaa kuin juuri se "ihana", mutta ainakin minun kohdallani voitte luottaa siihen, että se on lämpimästä sydämestä ja tositarkoituksella sanottu. Tapanani ei ole nuoleskella enkä tykkää sellaisesta. Käänteisesti ei pidä kuitenkaan edellä kirjoittamastani tehdä sitä johtopäätöstä, että jos sitä minun "ihana"-kommenttiani ei kommenteissa näy, niin kyseisessä neuleessa tms. olisi jotain vikaa tai en pitäisi siitä. Ei se ole lainkaan näin yksioikoista siihenkään suuntaan. Usein sitä vain ei saa aikaiseksi tai ehdi kommentoida mitään, vaikka mielessään ajattelisikin ihan positiivisesti ko. asiasta.

No tulipas vuodatettua! Mielessä oli varmasti vielä muitakin ajatuksia, mutta nyt en ehdi keskittyä, kun on saatava yksi työtyö (ei siis käsityö) valmiiksi, jotta pääsisin viettämään tämän kesän kesälomaa, kokonaista 4-5 päivää!

Tässä teille vielä loppukevennykseksi hortessa: viime kesänä hankittu Endless Summer -jalohortensia (pdf).

126303.jpg

Yökyöpelin edit:
No nyt on kommentteja, kiitos niistä! ;D Ja varsin hyviä pointteja toitte edelleen esiin.
Kamala vain, jos teillä on nyt sitten sellainen olo, että pakko kommentoida jotain, ettei tuo eukko hermostu... Se ei ollut tarkoitus! Kommentointipakkoa ei todellakaan eikä missään tapauksessa ole. Ei kukaan aina kaikkea jaksa/ehdi/muista kommentoida. Mutta kiva, kun edes joskus! Aloin vain jo huolestua, kun ei näkynyt minkäänlaista elonmerkkiä siinä edellisessä kommenttiosastossa.

Nyt alkaa simmu painaa jo niin, että pakko painua tuutilullaa, että jaksaa sitten huomenna - tai siis tänään - matkustaa ja kuunnella takapenkin terroristeja n. 8 tuntia. Mutta onneksi saa myös neuloa!