Tämän postauksen lopussa edit tiistaina klo 16.10

Tähän jää helposti koukkuun. Tällä kertaa violettia (joka on oikeasti tummempi):
You could easily get hooked on this. This time I dyed with purple (which is really much deeper):

P1010402.JPG?imgmax=512

Tämä ei ole koirank..ka, vaan omasta mielestäni kaunista ruskealla liukuvärjättyä Sisua vyyhdillä.
It's not dog p..p, what did you think! Again, it's Sisu yarn in beautiful shades of brown.

P1010400.JPG?imgmax=512

Pidän kovasti näistä reaktiivivärien tuloksista. KoolAideillakin saa kivan näköistä, mutta värivalikoima on melko suppea ja värit vähän haaleita. Olen joskus aikoja sitten hankkinut viittä eri väriä nestemäisiä Semitone-reaktiivivärejä, mutta niitä sekoittamalla saan aikaiseksi melkeinpä mitä vain haluan! Ja värien sekoittelu ja säätäminen on hauskaa!

I like the results of dyeing with reactive dyes. You can achieve nice colours with KoolAid, too, but the range of colours is quite limited and the shades are a bit pale. I've only got five colours of liquid Semitone reactive dyes - green, blue, brown, yellow and darkish fuchsia red - but I can get almost any shades I want by mixing them. And it's great fun!

*****
Eilen, kahden kuukauden jonottamisen jälkeen, sain kutsun Ravelryyn. Minut löytää sieltä nimellä goldenknits. Olen vasta testannut sitä lisäämällä yhden langan stashiini, ja saattaa kestääkin jonkin aikaa ennen kuin ehdin täydentää sinne omia juttujani.

Yesterday, after two months of waiting, I was invited to Ravelry. You can find me there under the nickname goldenknits. I've only tested it shortly by adding details of one yarn in my stash, and I'm afraid it may take a while before I find the time to add more stuff there.

Edit:
Ohjeita villan värjäykseen reaktiiviväreillä löytyy esim. Emo-Tuotannon sivuilta.

Itse olen värjäillyt vasta muutaman vyyhdin ja ihan näppituntumalla suunnilleen näin:
- Vyyhditetyt langat liotetaan pelkässä vedessä.
- Kattilaan sopiva määrä
vettä niin, että lanka peittyy (mutta vielä ei laiteta lankaa kattilaan), roiskaus suolaa (ehkä n. 2 rkl litraan vettä), loraus etikkaa (n. 0,5 dl / litra vettä).
- Sekoitetaan erillisessä astiassa, esim. läpinäkyvässä kertakäyttömukissa, haluttu väri veteen. Nestemäiset reaktiivivärit ovat riittoisia, ja pienelläkin värimäärällä tulee jo vahva väri.
- Väri lisätään kattilaan suola-etikkaveteen ja väännetään levy kuutoselle.
- Laitetaan liotettu lanka, josta on puristettu pois ylimääräinen vesi, kattilaan ja annetaan kuumentua lähelle kiehumispistettä.
- Sitten levy esim. ykköselle. Lanka ei saa kiehua, mutta veden pitää kuitenkin höyrytä vähän. Olen antanut langan muhia kattilassa n. tunnin ajan, jolloin väri on ainakin lähestulkoon imeytynyt kokonaan lankaan.
- Tämän jälkeen lanka olisi kai periaatteessa huuhteluita vaille valmis, mutta olen antanut langan jäähtyä liemessä kattilassa n. tunnin ajan ja tehnyt sitten vielä toisen kuumennuksen eli kaatanut ensimmäisen keitinveden pois kattilasta ja puristellut varovasti vedet langasta. Kattilaan uudelleen vettä, sama määrä suolaa ja etikkaa kuin 1. kerralla, ja muutenkin kuumennus samalla tavalla, mutta ilman väriainetta. Tosin, kannattaa ensimmäisen värinkiinnityksen jälkeen tarkistaa, että väri on tarttunut myös vyyhdin haltijalankojen alle. Tässä vaiheessa voi periaatteessa lisätä tarvittaessa väriä niihin kohtiin esim. liruttamalla värilientä suoraan värjättäviin kohtiin.
- Jälleen haudutus n. tunnin ajan, ja lopuksi annetaan langan jäähtyä liemessä täysin huoneenlämpöön.
- Ihan viimeiseksi olen pessyt langat pesupussissa pesukoneen 30 asteen villapesuohjelmalla
. En siis ole huuhdellut lankoja lainkaan käsin. Linkouskierrokset olen säätänyt 800 kierrokseen/min.

Samoin kuin KoolAideilla, myös reaktiiviväreillä voi värjätä liukuvärjäyksellä tai monella värillä. Rajoituksena on vain se, että tässä värjätään kattilassa (eikä esim. mikrossa; tosin en ole kokeillut mikrotusta enkä tiedä, miten se onnistuisi). Itse olen toistaiseksi käyttänyt vain yhtä kattilaa, ja esim. monella värillä värjätessä vain vyyhdin värjättävä osa upotetaan kattilaan ja ei-värjättävä osa roikkuu kattilan reunan yli jossain astiassa. Ja luonnollisesti näitä värejä varten on käytettävä joutilaita astioita, sillä niitä ei kannata enää värjäyksen jälkeen käyttää elintarvikkeille.

Nämä summittaiset ohjeeni eivät varmaankaan ole minkään taiteen eikä tieteen sääntöjen mukaiset, mutta näillä olen nyt värjännyt muutamat vyydit varsin onnistuneesti. Luultavasti tuo toinen keittovaihe on ylimääräinen, mutta en uskalla siitä nyt enää luopuakaan.

Reaktiivivärejä on saatavissa ainakin tuolta Emo-Tuotannosta. Omani olen ostanut aikoja sitten Pikku Punatulkusta. Luultavasti niitä saa muualtakin, mutta en ole tarkemmin perehtynyt niihin.

Vastaan mielelläni lisäkysymyksiin, jos vain osaan. Korostan vielä, että osaan vastata vain sen perusteella, mitä itse olen kokeillut.